Skip to content

Ecologisch bouwen

We willen de toekomst van het bouwen vormgeven door duurzaamheid en ecologie centraal te stellen.

Onze focus ligt op het gebruik van ecologische materialen, zoals hout uit duurzaam beheerde bossen. Deze natuurlijke materialen zijn niet alleen goed voor onze planeet, ze brengen ook een unieke esthetiek en een gevoel van welzijn in elke ruimte die we creëren.

Bij Vollander streven we ernaar om de impact van de bouwindustrie op het milieu te verminderen.  Daarom staan energie-efficiëntie en vermindering van CO2-uitstoot centraal in alles wat we doen. Van onze innovatieve houtskeletbouwtechnieken tot de inzet voor circulair bouwen, we nemen actieve stappen om een positieve bijdrage te leveren aan onze planeet.

Enkele ecologische realisaties

Meer info? Neem contact op

Houtskeletbouw, de toekomst van duurzaam bouwen

Als u op zoek bent naar een duurzame en energie-efficiënte bouwmethode, dan heeft architectuurstudio Vollander verschillende oplossingen voor u waaronder houtskeletbouw.  Deze bouwtechniek is een gamechanger in de wereld van de architectuur doordat het een uiterst flexibele bouwmethode is, er vaak met prefabconstructies gewerkt kan worden en het bouwproces aanzienlijk kan versnellen.  Naast houtskeletbouw kan tevens CLT-bouw (massieve houten wanden) ingezet worden.

Houtbouw in het algemeen onderscheidt zich van de traditionele bouwmethoden door zijn focus op duurzaamheid en ecologie.  Er wordt gebruik gemaakt van FSC en PEFC gecertificeerd hout, dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.  Dit betekent dat voor elke boom die wordt gekapt voor de bouw, er een nieuwe wordt geplant, waardoor de CO2-uitstoot aanzienlijk wordt verminderd.

Ecologische Bouwmaterialen

Als we het hebben over duurzaam bouwen, zijn ecologische bouwmaterialen zoals leempleister, kalkzandsteen, cellulose, fermacell en thermohout onmisbaar. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar bieden ook tal van andere voordelen.  Daarnaast wordt ook nog gebruik gemaakt van isolatie of uitvullagen op basis van glasgranulaten, schelpen, kurk en houtwol.  Het scala aan materialen en toepassingen is vaak veel ruimer dan men doorgaans aanneemt.

Leempleister
Leempleister is gemaakt van natuurlijke klei en zand. Het is een ademend materiaal dat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat door vocht te reguleren. Het heeft uitstekende thermische eigenschappen en isoleert goed. Bovendien heeft leempleister een lage milieu-impact en is het volledig recycleerbaar.

Cellulose
Cellulose-isolatie wordt gemaakt van gerecycleerd papier. Het is een zeer effectief isolatiemateriaal dat zowel thermische als akoestische isolatie biedt. Cellulose is relatief goedkoop en heeft een lage CO2-voetafdruk.

Fermacell
Fermacell is een soort gipsvezelplaat die bestaat uit gerecycleerd papier en gips. Het is sterk, brandwerend en heeft goede geluidsisolerende eigenschappen.

Thermowood
Thermowood is hout dat is behandeld met hitte om de duurzaamheid te verhogen. Het is bestand tegen rot, schimmels en insecten, waardoor het ideaal is voor buitentoepassingen. Thermowood heeft ook een lage CO2-voetafdruk en is biologisch afbreekbaar.

Glasgranulaten
Glasschuimgranulaten bestaan uit 100% gerecycleerd glas en kan onbeperkt hergebruikt worden.  Dit materiaal blijft stabiel en inert, vochtresistent, temperatuurongevoelig en thermisch isolerend.  Glasgranulaten worden op een energie-efficiënte manier geproduceerd en worden vaak aangewend als isolatiemateriaal op volle grond.

Kalkzandsteen
Kalkzandsteen is samengesteld uit 93%zand en 7% kalk.  Het is een zuiver natuurlijk bouwmateriaal, dat bovendien een hoge massa heeft.  De grootste troeven zijn de draagkracht, thermische inertie, luchtdichtheid en akoestische isolatie.